2 Ağustos 2010 Pazartesi

Eyyam-ı Bahur

31 Temmuz ile 7 Ağustos arasında, sıcaklıkların maksimum seviyeye çıktığı, yılın en sıcak günlerinin yaşandığı döneme, halk arasında “Eyyâm-ı Bâhur” deniliyor. Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Yüksel Yağan, “Bu yıl Ağustos ortalamasının 2 derece fazla olması beklenirken, şu anda 5 derece üzerinde seyrediyor” dedi. Hava sıcaklıklarının normallerin çok üstüne çıkmasının bir nedeninin de Avrupa’daki yağışlar olduğunu anlatan Yağan, Türkiye’nin bu dönemde Basra alçak basıncının etkisinde olduğunu ve bunun sıcaklığı artırdığını söyledi.


Havalar, 15 Ağustos'tan sonra normallere dönecek. Yağan, Eyyâm-ı Bâhur döneminde yer seviyesindeki ozon miktarının da arttığına dikkat çekerek, astım ve göğüs hastalığı olanların sokağa çıkmaması gerektiği konusunda uyardı. İnsanların bu dönemde dikkatli olması gerektiğini belirten Yağan, “Yüksek sıcaklıkların olduğu bu günlerde trafikteki araçların etkisiyle karbonmonoksit gazı katalizör etkisi gösteriyor ve yer seviyesindeki ozon miktarını artıyor” dedi.

Eyyâm-ı Bâhur, eski Mısır takviminde Sirius (büyük köpek) takım yıldızının etkisinin görüldüğü dönem. Bu dönem için İngilizler de “dog days” (köpek günleri) ifadesini kullanıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder